Kläder


Sommar
Det är den enda årstiden som bomull är att rekommendera! Kläder som skyddar mot solen är bra, exempelvis en stor t-shirt eller oöm skjorta/blus. Långa shorts och täckta knän när vi leker. Solhatt/keps. Sandaler eller andra skor med bra grepp under sulan.


Höst/Vår
Temperaturen växlar under dagen så lager-på-lager och ombyte på hyllan behövs. Bra kläder är fleecetröja, prasselbyxor över ett par långkalsoner och fingervantar i ryggsäcken.


Vinter
Närmast kroppen ullunderställ, gärna i ullfrotté, eller syntet. Nästa lager är fleece eller ull. Överst en overall som inte är för tjock. Är barnen för bylsigt klädda har de svårare att röra sig och då fryser de lättare. Overallen ska vara försedd med gummiband som ska dras under skon och ärmmudden ska inte vara av bomull (det blir kallt och blött).
Strumpor av ull närmast foten och plats i skon för två lager ullstrumpor/sockor. Ullfrottéstrumpor värmer bra!
Mössan ska vara smidig och inte skymma sikten.
Vantarna ska vara varma men ändå smidiga och inte försvåra leken. Stickade ullvantar är bra, särskilt för de yngre barnen. Viktigast är att ha många vantar att byta med!
Runt halsen värmer en fuskpolo eller scarf. Viktigt är dock att se till att ingenting hänger ut som kan riskera att skada barnet. Av samma skäl ska barnet aldrig ha luva på sin jacka eller overall.


Regn
Galonjacka och galonbyxor över overallen eller tunnare kläder beroende på årstid. Det behövs flera uppsättningar galonkläder eftersom de slits snabbt. Tunna galonvantar utan foder är att rekommendera framför fodrade (som lätt blir blöta och dessutom kan börja lukta illa.) Under galonvantarna ska både tunna och tjockare vantar få plats. Galonbyxorna ska ha en snodd att dra under stövlarna. Stövlarna ska ha en liten klack så att snodden sitter kvar. Stöveln ska vara stor nog att rymma en extra raggsocka. På huvudet passar en sydväst.