En dag på Havskatten

Samling
Barnen välkomnas på morgonen utomhus. Fram till klockan 9 då samlingen börjar är det fri lek på gården. Samlingen är i regel utomhus men under den kalla vintern är den inne. Under samlingen dramatiserar vi med fingerdockor och bondgårdsdjur. Sång och ramsor är roligt och utvecklar dessutom talet.

På skogsutflykt
Flera gånger i veckan går de större barnen (3- till 5-åringarna) på utflykt. Under vintern kan det vara skridskor på sjön precis utanför gården eller skidor på ängen. Under andra delar av året går vi till skogen. De mindre barnen gör utflykter ungefär en gång i veckan. Där träffar vi Knoppfröken, knyttarnas symbol som är en nyckelpiga eller Skogsmulle beroende på barnens ålder. Vi undersöker växter, lyssnar på fåglar och tittar på insekter på ett lekfull sätt. I en fin glänta har vi samling och här finns också gott om utrymme för lek och upptäckter.

Lunch
Under den varma delen av året äter vi lunch ute. När det blir kallt om fingrarna äter vi inne. Maten lagas av vår kock som i möjligaste mån använder ekologiska råvaror. Vi har också som princip att undvika socker. Före lunch har vi ofta en kort samling och under tiden vi äter finns det gott om tid för samtal och reflektioner kring det vi har varit med om hittills under dagen.

Vila
Efter lunch är det dags för vila för de mindre barnen. De sover väl nedbäddade i sovsäckar på fällar i ett vindskydd. De större barnen lyssnar på saga, ute eller inne beroende på väder och årstid.

Fri lek
Eftermiddagarna präglas av fri lek där pedagogerna förstås är närvarande i leken. Olika årstider ger möjlighet till olika aktiviteter. Snörika vintrar gräver vi i snön och bygger med den, åker stjärtlapp och målar snön i olika färger. När snön har tinat bort finns det mycket gegga att leka med, sand att gräva i och löv att samla på. Det finns träd att klättra i och lekstugan har sjöutsikt.