Stina

Varför blev du kock?
Det var det naturliga valet då jag alltid haft ett intresse av matlagning och gillat det kreativa. Jag har fått möjligheten i yrket att bo och jobba utomlands i många år vilket också var del av drivkraften.Vad tänker du när du komponera en v meny:
Vi har vår matpolicy som jag följer. I den står det att vi ska servera 1 kycklingrätt, 1 kötträtt, 1 fiskrätt, 1 vegetarisk rätt och 1 valfri ( på valfri dag brukar jag alternera fisk eller vegetariskt) rätt i veckan.
Jag försöker få in en dag med pasta, en dag med ris, en dag med potatis och tex en dag med bulgur osv. Det är viktigt med variation och att barnen blir presenterade för nya råvaror och rätter blandat med favoriter.

Hur stor andel ekologiskt använder du:
Så mycket som möjligt, beroende lite på utbud. Frukt och grönsaker nästan uteslutande ekologiskt.

Vad är din paradrätt:
Barnen på havskatten är väldigt förtjusta i fisk tex panerad torsk eller ugnsbakad lax. Så det är roligt och uppskattat. Men personligen tycker jag det är roligt att göra olika vegetariska biffar som barnen gillar. Det är ibland lite av en utmaning.

Har du något bra råd till föräldrar som är oroliga för att barnen exempelvis äter för lite grönsaker, för lite fisk eller är känsliga för olika smaker?
Mitt råd är att fortsätta testa, tex om inte riven morot går hem testa stavar nästa gång och var envis.
Jag upplever att barn gärna vill ha ”tydlig” mat. Med det menar jag att de ska se vad det är de äter. Så istället för att blanda i grönsakerna i en köttgryta, behåll grönsakerna vid sidan av i stället. Gör ett grönsaks fat där de själva kan välja och plocka det de vill ha.
Ett annat tips är slätmixad soppa full av grönsaker eller att riva i lite extra rotfrukter i pannbiffen.